Міжнародний день дитячої книги

(Інформаційна довідка)

2 квітня в світі відзначається День дитячої книги. Відзначається щорічно в день народження датського письменника-казкаря Ганса Християна Андерсена. Витоки дитячої книги входять до епохи, коли в Англії з'явився верстат і У. Кекстон випустив у 1477 р. першу книгу англійською мовою. Серед його численних видань були байки Езопа і забавний "Роман про лиса".
У 1658 році чеський священик і педагог Ян Коменський опублікував першу книгу для дітей "Світ чуттєвих речей в картинках" - підручник на латині з гравюрами.
Дитяча література - явище відносно молоде. Приблизно до 17 ст. діти читали майже ту ж літературу, що і їх батьки. Казки, билини, фантастичні та містичні історії існували лише в усній традиції, і їх ніхто не адаптував для дитячого сприйняття. Деякі з цих творів усної творчості, трансформувалися в друкований текст, і зараз викликають величезний інтерес. До цього часу нарешті визнали, що дітям, крім підручників і релігійних творів, потрібні власні книжки.
 XVIII століття подарувало дітям два великих романи: "Робінзон Крузо" Д. Дефо і "Подорожі Гуллівера" Дж. Свіфта. Початок золотого століття дитячої літератури відноситься до середини XIX століття.
Література для дітей часто приводила у захват і дорослих. Сама королева Великобританії зачитувалася  твором "Пригоди Аліси в Країні чудес" Л. Керрола, насолоджуючись вільною грою фантазії і гумору. 
Дитячі книги - це не тільки література, коли всім смішно, кумедно або забавно, і не коли все просто і наочно, яскраво і привертає увагу, а коли за допомогою художніх образів, зрозумілих дітям, розповідається про життя, тобто в правильній дитячій літературі, перш за все, постає яскрава картина світу в різних життєвих ситуаціях.
Двадцяте століття подарувало юним читачам Пітера Пена, Мері Поппінс, Старика Хоттабича, Гаррі Поттера і багатьох інших чудових героїв. Ось уже понад півстоліття діти і дорослі зачитуються трилогією "Володар кілець" Дж. Р.Р. Толкієна.
Дитячі книги - енциклопедія всього цікавого, радісного і важливого, що тільки буває на світі. 
Сьогоднішнє свято - додатковий привід почитати дитині на ніч, «підкинути» її хорошу книгу, а може, й самим перечитати улюблені з малих років книги. 
Вітаємо юних книголюбів зі святом!
 Бажаємо, щоб   читання приносило задоволення і приємні враження!