«Герой двох народів»


«Герой двох народів»

З нагоди 95-річчя з дня народження Степана Миколайовича Вайди в районній бібліотеці для дітей діє тематична поличка «Герой двох народів».
Він віддав своє молоде життя за звільнення нашого краю, розквіт і щастя Батьківщини. Герой Радянського Союзу (посмертно), кавалер найвищого ордена Чехословаччини Білого Лева  «За перемогу» першого ступеня та іншими знаками воїнської доблесті.
«В одній із нічних атак, ведучи в бій танкову роту, він сміливо увірвався в розташування супротивника і знищив три танки, 2 штурмові і 3 протитанкові гармати, 5 кулеметів, кілька автомашин і возів із боєприпасами», - так сказано про цей подвиг у шеститомній «Історії Великої Вітчизняної війни 1941-1945 років».
Степан Вайда, як і багато інших закарпатців, брав активну участь у боротьбі проти фашистських загарбників, воюючи у 1-му Чехословацькому армійському корпусі під командуванням Людвика Свободи. Ця військова одиниця потім розростеться до цілого армійського корпусу у складі Четвертого Українського фронту. Доброволець Степан Вайда став танкістом. А в 1943 році – вже командир танкового взводу.
На своєму танку «Жижка» Степан Миколайович пройшов з важкими боями шлях від Києва до Дуклі, не пропустив жодного бою, і за весь шлях його танк жодного разу не був підбитий. Він був дуже розумним командиром, швидко і точно маневрував і так само стріляв, на своєму рахунку мав багато підбитих танків ворога.
Вдячні закарпатці свято шанують пам'ять свого земляка. Іменем Вайди названі Дулівська загальноосвітня школа І-ІІ ступенів, музей, центральна вулиця села. У центральному скверику м. Тячів встановлено бюст мужнього танкіста.

Імя мужнього борця з фашизмом живе і завжди житиме у серцях краян.