«Героям Крут присвячується…» та Голокост

«Героям Крут присвячується…»

Довгий час наш український народ страждав у ярмі неволі, довгі роки боровся за свою незалежність проти монголо-татар, поляків, російських військ. Наша історія не перестає кровоточити, як рани тих трьохсот юнаків, які в січня 1918 року піднялися на захист незалежної Української держави, протиставивши до зубів озброєним московсько-більшовицьким військам свої гарячі серця, як рани наших українських солдатів, які сьогодні змушені боронити волю рідної держави від російських військ і терористів.
99 років відділяють нас від подій 29 січня 1918 року. Та вони живуть в душі українського народу, ятрять його серце, надихають сучасних воїнів на славні подвиги на честь Батьківщини.
На годині пам’яті «Героям Крут присвячується…», яка відбулась 26 січня в районній бібліотеці для дітей, бібліотекар Марія Василівна Куцин розповіла користувачам бібліотеки про події що відбувались: «Вночі 27 січня Студентський січовий курінь під командуванням сотника Омельченка та ще двохсот юнаків військової школи вирушили проти шеститисячної орди червоноармійців, що під командуванням Муравйова сунули від Бахмача на Київ. Уранці 28 січня потяг досяг станції Крути. Тут юнаки отримали наказ вивантажитися і рушити вздовж залізничного полотна на схід. На широкій засніженій рівнині колона зупинилася. Віддано новий наказ – окопатися. Цілу ніч, у глибокому снігу, при пятнадцятиградусному морозі, у своїх благеньких шкільних шинелях просиділи бійці у холодних окопах.
Ще не засіріло над Крутами, як банди «червоних» щільними колонами розпочали наступ. Та коли підійшли на віддаль пострілу, курсанти, тримаючи зброю в замерзлих недосвідчених руках, зустріли їх рясним вогнем. Заговорили довгими чергами кулемети, поливаючи ворога свинцем.
Пять годин без перестанку  Студенський курінь стримував червоні банди, перебуваючи під градом куль і гранат.
Великими були втрати. Майже 250 курсантів і студентів та 10 старшин поклали свої молоді голови на великому бойовищі».
Юні читачі ознайомилися з тематичною поличкою «Через Крути у майбуття».



Голокост - геноцид єврейського народу.
27 січня 2017 р. до вшанування памяті жертв голокосту методичним центром відділу культури та  дитячою бібліотекою проведена вулична акція "Голокост - геноцид єврейського народу", де роздали перехожим листівки, на яких були висвітлені події того часу.