Карпатська Україна. Шлях до державності
Кожен народ, якщо він народ, має свою власну історію. Багатовікова історія українського народу – бездонна, невичерпна криниця духу мудрості, перемог і страждань. 15 березня 1939 р. закарпатський український народ скинув тисячолітнє ярмо гнобителів. Цього дня він показав свою зрілість до самостійного вирішення власної долі та національної самоідентифікації.
Закарпатц
і так довго мріяли про свободу і гідність, що за порівняно невеликий проміжок часу, який їм відвела історія, намагалися зробити те, що за звичних умов роблять за десятиліття. 
З нагоди відзначення 76-ї річниці Карпатської України у кінотеатрі ім..Т.Г.Шевченка працівниками дитячої бібліотеки та методистами районного методичного центру відділу культури була організована історична година «Карпатська Україна. Шлях до державності» з учнями 8-Б кл. Тячівської ЗОШ І-ІІІ ст. №1 Ім.В.Гренджі-Донського (класний керівник Гарастей Г.В.). 
«Бог   розпорядився   так,   щоб через 75 років   патріотам   нашої землі знову   випало стати на її захист. Світ у подиві й шані схиляє голову перед   Небесною Сотнею, перед всім українським народом,   мужність якого   ще раз довела, що   громадяни України вміють у   важкі хвилини   об’єднуватися заради   волі   і свободи своєї держави» - зазначили ведучі та запропонували присутнім вшанувати пам’ять всіх, хто загинув у боротьбі за створення незалежної держави, хвилиною мовчання.

Доповненням заходу було перегляд документального фільму «39-ий. Карпатська Україна "Спогади очевидців"» учнями 8-9-х класів Тячівської ЗОШ І-ІІІ ст. №1 Ім.В.Гренджі-Донського. Бажаючі мали змогу переглянути і книжкову виставку «Велич і трагедія Карпатської України»