"Мова рідна - найдорожчий скарб" (ЦДБ)

У Тячівській районній бібліотеці для дітей відбулася літературно-музична композиція "Мова рідна - найдорожчий скарб" , присвячена Міжнародному дню рідної мови. Учасниками заходу були учні 7-А кл. Тячівської ЗОШ І-ІІІ ст. №1 ім.В.Гренджі-Донського (кл.керівник Острешко В.О.) Розпочала захід пров. бібліотекар Куцин М.В., яка розповіла історію походження свята, яке на жаль, має трагічний початок. День 21 лютого 1952 року і сьогодні нагадує світовій спільноті про сумні події в Бангладеш, коли влада придушила демонстрацію протесту проти урядової заборони на використання у країні бенгальської мови. Відтоді кожного року Бангладеш відзначає день полеглих за рідну мову.
Починаючи з 21 лютого 2000 року, цей день відзначаємо і ми, українці.
Ведучі - Цюбик Валерія, Лукач Ярослав, Левицький Максим та Бедей Вікторія, що за весь час свого існування українська мова теж зазнавала злети і падіння. 134 офіційні заборони за 400 років! Та жодному законові, циркулярові, указові чи анафемі не вдалося ні обмежити, ні знищити її - генетичний код української нації. Українська мова не лише вистояла, а й зберегла право називатися однією з наймилозвучніших у світі, найстаріших у Європі, стала другою слов'янською за кількістю мовців, і входить до третього десятка найпоширеніших мов світу.
Учні декламували вірші про мову та заспівали пісню М.Бучинської "Мова єднання".
Глядачам було представлено презентацію про рідну мову та книжкову виставку. На завершення заходу завуч Тячівської ЗОШ І-ІІІ ст. №1 ім.В.Гренджі-Донського Острешко Л.М.: українською мовою розмовляли наші діди та прадіди, а матері та бабусі співали колискові! Народ наш сміявся і плакав рідною мовою. Шануйте і любіть рідну мову, піклуйтеся про неї, захищайте, розкривайте для себе її велич й могутню силу. Збережіть її в усій чудовій красі для себе й наступних поколінь!
Глядачами заходу були учні 5-В класу Тячівської ЗОШ І-ІІІ ст. №1 ім.В.Гренджі-Донського (кл.керівник Рішко І.В.) та бібліотекарі районної бібліотеки.