Конкурс «МОЇ ПРАВА — МОЄ ЖИТТЯ»

ПОЛОЖЕННЯ
про всеукраїнський конкурс проектів
«МОЇ ПРАВА — МОЄ ЖИТТЯ»

1. Загальні положення
1.1. Це Положення визначає порядок проведення Всеукраїнського конкурсу проектів «МОЇ ПРАВА — МОЄ ЖИТТЯ» (далі — Конкурс).

1.2. Конкурс започатковано на виконання Указу Президента № 361\2017 від 14.11.2017 р. «Про оголошення в Україні 2018 року Роком реалізації правопросвітницького проекту «Я маю право!».

1.3. Конкурс проводиться спеціалізованими бібліотеками України для дітей за ініціативи Національної бібліотеки України для дітей (далі — НБУ для дітей).
1.4. Організаційно-методичне забезпечення Конкурсу здійснює НБУ для дітей.
1.5. Основними завданнями Конкурсу є сприяння цивільному правовому захисту дитини, самореалізації дітей, розвиток інтелектуального потенціалу дітей України; запобігання та профілактика правопорушень з боку дітей, їхньої антисоціальної поведінки; консолідація українського суспільства; підвищення міжнародного авторитету України.
1.7. Метою Конкурсу є формування у дітей правової культури громадянина України, що складається зі свідомого ставлення до своїх прав і обов'язків перед суспільством і державою; ознайомлення дітей зі своїми правами, обов'язками та відповідальністю згідно з чинним законодавством України та Декларації ООН про права дитини; розвиток інтересу до правових відносин; сприяння поглибленню правових знань та формуванню правової свідомості — сукупності правових уявлень, поглядів, переконань і почуттів, що визначають ставлення особистості до вимог законів, регулюють її поведінку в конкретній правовій ситуації.
1.8. Інформація про проведення Конкурсу оприлюднюється на офіційних веб-сайтах НБУ для дітей, обласних бібліотек для дітей, а також у засобах масової інформації.
1.9. Під час проведення Конкурсу обробка персональних даних учасників здійснюється з урахуванням вимог Закону України «Про захист персональних даних» від 1 червня 2010 р. № 2297-VI.

2. Учасники Конкурсу
2.1. Участь у Конкурсі беруть діти, що проживають в Україні, у двох вікових категоріях:
-         учні 7-9 класів від 13 до 15 років;
-         учні 10-11 класів від 15 до 18 років.
2.2. Конкурс проводиться у двох номінаціях: індивідуальні та колективні проекти.

3. Строки проведення Конкурсу
3.1. Конкурс проводиться з 1 квітня по 10 грудня2018 року у два тури:
-         перший — з 1 квітня по 1 вересня на обласному рівні;
-         другий, підсумковий — з 2 вересня по 10 грудня у м. Києві.

4Фінансове забезпечення Конкурсу
4.1. Конкурс проводиться на безоплатній основі.
4.2. Витрати на організацію та проведення Конкурсу, підбиття його підсумків та нагородження переможців здійснюються за рахунок організаторів, спонсорських внесків, а також коштів, не заборонених законодавством України.
4.3. Витрати на проїзд переможців до м. Києва на урочисту церемонію нагородження здійснюються за власний рахунок, за рахунок спонсорських внесків, а також коштів, не заборонених законодавством України.
5. Організаційний комітет Конкурсу
5.1. Для визначення переможців Конкурсу затверджується склад Головного оргкомітету (Додаток 1).
5.2. Головний оргкомітет затверджує склад Головного журі (Додаток 2), до якого входять фахівці НБУ для дітей, юристи, представники громадських організацій, правознавці.
5.3. Для проведення І туру створюються обласні оргкомітети та журі.
5.4. Обласні журі Конкурсу підбивають підсумки І туру, до 1 вересня  поточного року визначають по 1 переможцю у кожній віковій категорії у кожній номінації і надсилають проекти до Головного оргкомітету за адресою: 03190, м. Київ, вул. Я. Корчака, 60, Національна бібліотека України для дітей, не пізніше 7 вересня. Дата визначається за позначкою на поштовому штемпелі. Проекти, надіслані пізніше вказаної дати, не будуть розглядатися.
5.5. Головне журі оцінює проекти, що надійшли з обласних бібліотек для дітей, та до 1 листопада визначає переможців.
5.6. За підсумками турів обласні журі та Головне журі складають протоколи, які підписуються головою, секретарем та членами журі Конкурсу.
5.7. Урочисте підведення підсумків Конкурсу та оголошення його переможців проходитиме у рамках Всеукраїнського тижня права 10 грудня у День прав людини.

6. Вимоги щодо конкурсних проектів
6.1. Учасники Конкурсу, індивідуальні та групові, кожної вікової категорії розробляють проект, спрямований на соціалізацію, правову освіту дітей та виховання їхньої правової компетентності.
6.2. Проект подається у друкованому вигляді у довільній текстовій формі, де висвітлюється робота з обраного напряму, з додатками (за бажанням) з обов’язковим посиланням на них в описі проекту: відеопрезентації, електронні продукти.  
6.3. Проект має бути спрямований на ознайомлення дітей з їхніми правами, обов’язками, відповідальність за вчинення протиправних дій; формування вміння застосовувати правові знання у повсякденному житті дитини; виховання поваги до загальнолюдських цінностей та потребу їх утвердження у суспільстві.
6.4. У проекті мають бути подані розробки різних форм заходів, мета яких:
·       навчити дітей правових знань, прав та обов’язків громадян у демократичній державі;
·       формувати громадську культуру, засновану на повазі до прав і свобод людини;
·       сприяти вихованню у дітей поваги до переваги правових засад у суспільстві;
·       сформувати правову культуру особистості, підвалиною якої є повага до прав і свобод людини, до демократії як основи державного устрою.
Основними завданнями розроблених заходів є розвиток умінь, навичок, усвідомлення дітьми цінностей і принципів, на яких базується правова система шляхом систематичного навчання і виховання із застосуванням інтерактивних методик.
6.5. Учасники — автори проекту, як індивідуальні, так і групові, зазначають свої дані (ПІП, школу, клас, домашню адресу, мобільний телефон) на останній сторінці опису свого проекту. Допомога дорослих (батьків, родичів, педагогів) не забороняється. Кожен дорослий — співавтор твору — зазначається серед авторів як консультант.
6.6. Усі проекти, подані для участі у Конкурсі, можуть бути використані Організаційним комітетом для некомерційного застосування під час проведення суспільно-значущих масових заходів, соціальних рекламних кампаній, для публікацій у ЗМІ, розміщення у соціальних мережах, інших інформаційних ресурсах.
6.5. Проекти-переможці Конкурсу будуть рекомендовані для запровадження у практику роботи бібліотек для дітей.
6.6. Подання проекту на Конкурс є вираженням згоди учасника (команди учасників) на використання Організаційним комітетом цих матеріалів у некомерційних цілях у будь-який законний спосіб протягом необмеженого строку, а також згоди учасника (команди учасників) на оброблення Організаційним комітетом персональних даних.

7. Визначення та відзначення переможців Конкурсу
7.1. Для переможців Конкурсу, як колективних, так і індивідуальних, встановлюється перше, друге і третє місця у кожній віковій категорії.
7.2. За підсумками складається протокол, який підписують голова (заступник голови), члени Головного журі Конкурсу та члени Головного оргкомітету Конкурсу.
7.3. Головне журі Конкурсу визначає переможців у кожній віковій категорії.
7.4. Нагородження переможців Конкурсу дипломами і призами відбувається за рахунок Головного організаційного комітету, за рахунок спонсорських внесків, а також коштів, не заборонених законодавством України.