«Найдорожче слово в світі - мама» (ЦДБ)


До дня Матері, яке традиційно відзначається у другу неділю травня, в дитячій бібліотеці оформлена тематична поличка «Найдорожче слово в світі - мама».
Історія свята розпочалася у 1914 році в США – там вперше 8 травня на державному рівні відзначили День матері. Ідея, щоправда, виникла ще в 1872 році – пацифістка Джулія Ворд намагалася впровадити день, який символічно об'єднав би всіх матерів у боротьбі за мир. Незважаючи на влаштовувані нею демонстрації і мітинги, держава її ініціативу проігнорувала.
На початку ХХ століття ідея отримала друге життя – Анна Джарвіс буквально атакувала листами держустанови, законодавчі органи і просто видатних людей з проханням заснувати свято. У неї, правда, були особисті мотиви – матір Анни, Мері, колишня відомою громадською діячкою, яка боролася за розвиток охорони здоров'я в США, передчасно померла. В пам'ять про неї Джарвіс все ж таки вдалося добитися свого. У 1910 році штат Вірджинія першим визнав День матері офіційним святом. Вже чотири роки потому президент США Вудро Вільсон оголосив другу неділю травня національним святом всіх матерів. За Штатами ініціативу підхопили ще 85 країн.
Треба відзначити, що подібні свята були в Стародавніх Греції та Римі, а також у кельтів і британців.
До України свято дісталося завдяки українській громаді. Так, Союз українок Канади в 1928 році вперше організував День матері. Через рік його відзначали вже й у Львові, але в 1939 році радянська влада торжество заборонила.
Так тривало аж до 10 травня 1999 року. У цей день президент України Леонід Кучма підписав указ, яким було встановлено, що День матері щорічно відзначається у другу неділю травня.
Часто в якості подарунків вибирають те, що зроблено власноруч, присвячують матерям вірші, пісні та картини. Популярні квіти, цукерки і різноманітні листівки. А також те, що зможе порадувати саме вашу маму. Але не варто забувати, що найнеобхіднішим і цінним подарунком для мам є наша увага.