Книжковий топ: які книги підлітки радять читати дітям

teenside, дитяча література, книги для дітей, підлітки, детская литература, книги для детей, книжковий топ, книжный топ

39 ключів: Лабіринт кісток, Рік Ріордан

9+
Коли Грейс Кехіл помирає, перед кожним з роду Кехілів постає вибір: забрати мільйон доларів, або один із 39 ключів. Якщо зібрати всі ключі, можна стати всемогутнім. Онуки Грейс Ден і Емі обирають перший ключ-підказку, і не тільки вони. Їхніми суперниками стають російська шпигунка, всесвітня знаменитість і жорстокі діти-мільйонери. На Емі з Деном очікує багато подорожей, небезпечних пасток, загадок, а також прогулянки паризькими катакомбами. Словом, «Лабіринт кісток» ідеально підійде тим, хто любить захопливі пригодницькі історії, наповнені купою цікавих фактів.
Обережно: після першої книги терміново хочеться прочитати решту десять частин серії. Та врешті, попереду ціле літо.
Інна Соколенко

Рік Ріордан. 39 ключів. Лабіринт кісток. / переклад з англ. — Харків : Ранок, 2010. — 272 с.
Скандинавське літературне хюґе: затишні дитячі книжки, Ульф Старк, що читати дітям, проза для дошкільнят, дитячі книжки, середній та молодший шкільний вік, книжки про дружбу, історії про радість і смуток, легке чтиво для дітей, повісті для школярів, найкращі книжки дітям, самостійне читання

Вафельне серцеМарія Парр

8+
Дуже затишна скандинавська книга. Про що? Звісно про дружбу! А ще про скандинавські традиції, найкращі вафлі у світі, втрату близької людини, ковчег «зроби сам», пошуки батька, закопане за сараєм радіо та порятунок старої коняки. Якщо ви коли-небудь сумнівалися, чи вважає ваш найкращий друг вас своїм найкращим другом, ви точно знайдете спільну мову з Триллем — головним героєм книги. Жодного дива, але «Вафельне серце» так і сяє казковістю.
Оля Сідельнікова

Марія Парр. Вафельне Серце / переклад з норв. Галини Кирпи. — Харків: Читаріум, 2018. — 120 с.
Тато на зв’язку, Філіп де Кемметар, Ґруффалятко, Джулія Дональдсон та Аскель Шеффлер,Меллопм, Томі Унгерер,Країна мумі-тролів, Туве Янсон, Хто зробить сніг, Тарас Прохасько та Мар’яна Прохасько, Гойдалка під кленом / The Swing under the Maple Tree, Галина Ткачук, Оксана Була,Коли тато показав мені Всесвіт, Ульф Старк, Ева Ерікссон,Тато-джедай,«Дарт Вейдер і син» та «Дарт Вейдер і його Маленька Принцеса», Джеффрі Браун,дитячі казки,книжки для дітей,комікси,батьківство,тато,виховання дитини, тато-герой

Країна мумі-тролівТуве Янссон

6+
Це історія про створінь, які живуть у долині Мумі. Вони досліджують світ навколо і намагаються його зрозуміти. Вони щирі у своїх думках та вчинках. Мабуть, тому вони здаються такими справжніми. Мумі-тролі сприймають багато подій як щось, що просто має статися. Якщо катастрофа має статися, то вона станеться. Це простір свободи від правил, де кожного сприймають таким, яким він є. Снусмумрик приходить щовесни, і за нього ніхто не хвилюється. Морру ніколи не проганяли, хоча на місці, де вона посиділа, більше нічого не росло. І тут можна прибрати всі таблички «Газонами не ходити», якщо дуже хочеться. З мумі-тролями можна асоціювати себе навіть у старшому віці. Авторські мінімалістичні ілюстрації передають усі особливості персонажів та їхнього світу.
Катя Андрійчук

Туве Янссон Країна мумі-тролів / переклад зі шведської Наталі Іваничук. — Львів : Видавництво Старого Лева, 2013.
teenside, дитяча література, книги для дітей, підлітки, детская литература, книги для детей, книжковий топ, книжный топ

Діти капітана Ґранта, Жюль Верн

10+
Влітку, коли з’явилися час і сили уявляти прочитане, можна взятися і за романи Жюля Верна, наприклад, прочитати «Дітей капітана Ґранта».
Одного разу лорд Ґленерван натрапив на загадкове, напів розмите послання від капітана Ґранта. Разом зі своєю командою, дружиною та дітьми Ґранта вони об’їжджають чи не півсвіту в пошуках мореплавця. Неймовірні події, які відбуваються одна за одною, не дадуть сумувати. А природа описана так, що починаєш бачити усе це перед очима. Тому цей роман — можливість вибратися кудись далеко, сидячи дома.
Аня Мусієнко

Жюль Верн. Діти капітана Ґранта / пер. з фран. Володимир Верховень. — Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2017. — 272 с.
teenside, дитяча література, книги для дітей, підлітки, детская литература, книги для детей, книжковий топ, книжный топ

Солоденьке на денці пирогаАлан Бредлі

9+
Чарівний детектив зі смачною назвою і неслухняною кмітливою протагоністкою. Безсоромна та невибаглива книжка для тих, хто не має ілюзій щодо сімейної гармонії і фантазує про пригоди, де зможе проявити свої знання з хімії, криміналу та рукопашного бою, набуті в інтернеті. Книжка повна описів англійського маєтку і колючих коментарів одинадцятирічної Флавії, але й ніжних деталей про цікаві для неї речі. Не чекайте на щось несподіване для детективного жанру. Це все більше про пригоди, ніж про інтригу. «Солоденьке на денці пирога» з тих книжок, що можна ліниво проковтнути за раз, як невеличкий хрумкий десерт.
Катя Кіщинська

Алан Бредлі. Солоденьке на денці пирога / переклад з англ. Марії Лапенко. – Харків: Клуб Сімейного Дозвілля, 2016.
teenside, дитяча література, книги для дітей, підлітки, детская литература, книги для детей, книжковий топ, книжный топ

35 кілограмів надії, Анна Гавальда

12+
Повість читається за один вечір. Головному герою Ґрегуару школа приносить лише сльози, а радість він знаходить, коли майструє з дідусем — єдиною людиною, яка розуміє хлопця. Ґрегуар хоче перейти в омріяну школу, але, на перший погляд, іспити йому не під силу, та й найближча людина не може його підтримати. Спочатку повість нагадує про відчай шкільних днів, а потім викликає посмішку, бо ті, хто в нас вірять завжди залишаються з нами і для кожного в цьому світі є місце.
Софія Туранська
Місце звуку: Девід Літчфілд "Ведмідь-піаніст", кнжки-картинки, що читати, дитяча література, читання вголос, американські книжки, казки, ведмідь, казки про тварин, музика, мистецтво

Ведмідь-піаністДевід Літчфілд

5+
Дуже зворушлива історія про ведмедя, який вмів грати на піаніно, та його найважливіших слухачів. Коли ведмідь потрапив у велике місто, то отримав усе, про що можна мріяти. Концерти, зустрічі з фанами, перші шпальта у газеті, мандри, тури. Але він дуже сумував за лісом, адже це його дім, і там — ті, хто його любить і розуміє. Але чи пам’ятають вони його ще?
Текст легко сприймається, а талановиті ілюстрації й обкладинка доповнюють книжку. Ця проста історія на кілька сторінок розповідає про найважливіше у житті. Мабуть, за це я її і люблю.