Пізнавальна еко-виставка (ЦДБ)


Ліс, луки, річки… Одвічна краса природи.
Дослідники вважають, що рослини наділені почуттями, інтелектом, володіють пам’яттю, відчуттям часу, можуть розрізняти кольори і спілкуватися між собою або застерігати один одного. Вони вміють розпізнавати загрозу, тремтять від страху й можуть кликати на допомогу.
Багато цікавої інформації про рослин можна знайти в енциклопедіях, завітавши в Тячівську районну бібліотеку для дітей
Пропонуємо ознайомитися з
цікавими фактами про рослини

-Найдавніші рослини на нашій планеті — морські водорості.


- Кущ картоплі, що уражений колорадським жуком, розсипає пахучі речовини, які приваблюють хижого клопа. І ця комаха охоче йде на допомогу картоплі, оскільки колорадські жуки її улюблена їжа.

-Цікаво, що вік насіння арктичного люпину, що знайдене біля канадського узбережжя Юкона в мерзлому ґрунті, становить від 10 до 15 тисяч років. Найдивовижніше, що деякі з цих насінин зійшли, а на одному з них, навіть розпустилися квіти.

- Найбільше листя росте на пальмі рафія — 20 метрів завдовжки.

-У Південно-Західній Азії та на Аравійському півострові є рослина, яку називають «квіткою сміху». Її насіннячко розміром із горошину здатне викликати в людини безпричинний сміх десь на півгодини, після чого людина спокійно засинає. Лікарі-стоматологи дають хворим з алергією на новокаїн ці «зерна сміху».

-У своєму житті сучасна людина залежить від використання 1 500 видів культурних рослин.

-Найдовші коріння виявлені в дикого фікуса з Південної Африки. Вони досягли 120 м.

-Орхідеї відомі як «викрадачі енергії». Ці рослини найкраще вирощувати не в себе вдома, а в оранжереях. А вже якщо вони ростуть у будинку, то їх у жодному разі не можна поміщати в спальню, оскільки орхідеї найінтенсивніше поглинають енергію вночі й перед світанком. Категорично протипоказаний контакт з орхідеями хворим і ослабленим людям.

-Найменша квітка у світі — ряска. Її довгий час вважали, водоростю, але потім виявили в ряски квітки. Досі не можуть зрозуміти, у який спосіб за добу кількість цих рослин у водоймі збільшується вдвічі. А за кілька днів ряска покриває всю поверхню водойми.

-В Індії росте рослина під місцевою назвою «обмани шлунок». З’ївши 1–2 його листочки, людина відчуває ситість упродовж цілого тижня, хоча листя не містять цінних поживних речовин. Люди, які страждають від надмірної ваги, приймають таблетки й настої з листя цієї рослини, що здатна створювати ілюзію ситості.

-Найживильніший у світі плід — авокадо. Він містить на фунт їстівної маси 741 калорію. А найменш поживний овоч — огірок, містить на фунт їстівної маси всього 73 калорії.

-Деякі дерева спілкуються між собою, використовуючи хімічні речовини. Якщо жук нападає на якесь дерево, воно виділяє в повітря речовини, які підказують іншим деревам в околиці, щоби ті теж випустили отруту і відлякали в такий спосіб від себе жуків.

-Перша рослина, яка розцвіла й дала насіння в космосі, де немає гравітації, — арабідопсис. Життєвий цикл цієї рослини становить усього 40 днів. У 1982 році екземпляр арабідопсиса був вирощений на борту радянської космічної станції «Салют-7».

-Якщо ви поставите квітку у воду, що містить чорнило, вона може стати синьою або чорною!

-Дерева ростуть від верхівки, тому якщо ви виріжете своє ім’я на дереві, коли ви (і дерево) ще маленькі, ваше ім’я залишиться на тій самій висоті, коли ви станете старшими.

-Пожежі поширюються вгору по схилах набагато швидше, ніж вниз. Гаряче повітря, що піднімається від пожежі, висушує дерева на схилі, тому вони горять швидше.

-Фрукт дуріан пахне гниллю — як протухла риба, — але смак у нього чудовий! Це улюблені ласощі орангутангів.

-Є приблизно 70 видів грибів які світяться. Світло деяких із них таке сильне, що при ньому можна читати.

-Пекуча кропива добре росте на кладовищах — вона пишно розростається на фосфорі, який міститься в кістках.

-У Бразилії зосереджено 30 відсотків усіх тропічних лісів, що залишилися на Землі.

-Листя гігантської водяної лілії, яка росте в Амазонці, дуже міцні. На них може спокійно сидіти маленька дитина.

-Картопля походить із того самого сімейства, що й беладона. Якби картопля була відкритою зараз, можливо, вона б не стала харчовим продуктом!

-У 1982 році японські вчені виявили насінини магнолії, вік яких становив приблизно 10 тисяч років. Їм вдалося виростити з них дерево!

-Кора секвої не горить. Коли в лісах починаються пожежі, це дерево вигорає зсередини!

-Одна рідкісна лікарська рослина в Болівії чекає своїх квіток від 80 до 150 років.

-1 раз на рік усі сади Амстердаму відкривають свої ворота для всіх охочих.