Карпатська Україна. Срібна земля

                  Історичне занурення.
Закарпаття. Дивовижний край зачарованої природи, край добрих працьовитих людей, край захоплюючих туристичних мандрів. Та чи завжди було так добре жити, чи знаємо історію нашого краю?
За минулі сто років на цій прадавній землі у зв’язку з державною належністю калейдоскопічно змінювалися назви: Австро-Угорщина, Чехословаччина, Карпатська Україна, гортіївська Угорщина, Радянський Союз. І тільки у завершальному десятилітті населенню краю судилося жити в незалежній Україні. Кожен режим пропагував і насаджував у цьому українському куточку свої інтереси й пріоритети, що не могло не позначитися на культурному й літературному житті краю, який упродовж ХХ століття фактично сформувався як новий, зрілий, багатий на імена і заявив про себе як вагома складова загальноукраїнського літературного та культурного процесу.
Колись давно, а саме, 1938-1939 рр., наше Закарпаття називалась – Карпатською Україною. Це одна зі світлих сторінок історії Закарпаття. Населення нашого краю, після століть поневолення, нарешті здобула свою державність. Сьогодні можна з певністю сказати: Карпатська Україна 1938-1939 рр. справді проклала дорогу уже сьогоднішній нашій Українській незалежній державі, яка була проголошена у 1991 році.
Робота з картою
Уважно розглянемо на карту України, знайдемо наше Закарпаття.
Якщо порівняти з іншими областями, наша область найменша серед усіх в Україні. І саме їй випала доля бути незалежною ще у 1939 році, коли були прийняті історичної ваги документи — про державний устрій, назву, мову, прапор, герб і гімн Карпатської України. Незважаючи на короткочасність існування, саме виникнення Карпатської України як держави ще раз продемонструвало усьому світові, що на Закарпатті живуть українці, які бажають мати свою державність разом зі своїми братами з Великої України. Це підтверджується «Проголошенням Всеукраїнської Народної Ради до всього українського народу», прийнятим 10 лютого 1939 р.: «Народе Український... кріпко віримо, що у новім великім бою нація Українська героїчно переможе і стане твердою стопою на тисячолітніх горах Золотоверхого, сонцем свободи осяяного, святого Києва!»
– Потрібно сказати, що автономна Підкарпатська Русь, а згодом самостійна Карпатська Україна, проіснувала протягом надзвичайно короткого відрізку часу: з жовтня 1938 р. до 18 березня 1939 р. Незважаючи на це, в краї відбувався такий бурхливий розвиток політичних подій, що до Карпатської України була прикута увага всієї світової громадськості.
Проголошення незалежності 14 березня 1939 р. пояснювалося прагненням українського населення краю до свободи. Незважаючи на деяку спонтанність і поспішність, ця історична подія в житті не тільки закарпатських українців, але й усього українського народу мала велике історичне значення.
У Тячівській дитячій бібліотеці представлена виставка літератури "Карпатська Україна. Срібна земля"