Майн Рід - невтомний шукач пригод

                                                  Невтомний шукач пригод

( до 205-річчя від дня народження Томаса Майн Ріда)

Томас Майн Рід (4 квітня 1818 - 22 жовтень 1883) — англійський письменник, автор пригодницьких романів і творів для дітей та юнацтва. Майн Рід не зумів при житті сповна насолодитися популярністю. Лише одна книга з 60-ти по-справжньому полюбилася публіці - «Вершник без голови». Біографія письменника багата подіями, які згодом відбилися на сторінках творів.

Народився 4 квітня 1818 року у маленькому англійському селі Балліроні. Батько хлопчика був пастором, і сім’я жила досить бідно, тому все дитинство Рід змушений був шукати джерела самостійного заробітку на життя.

У 1840 році, не закінчивши школу в Белфасті, Майн Рід поїхав в США в пошуках багатства і пригод. Там він працював актором, учителем, торговим агентом і журналістом.

В 1846 році на посаді кореспондента Рід добровольцем пішов на Мексиканську війну.

Отримавши серйозну вогнепальну рану стегна, письменник змушений був повернутися в Лондон.

В 1850 році, побачив світ його перший роман про мексиканську війну «Вільні стрільці», який тепло зустріла публіка і критики. Протягом наступного десятиріччя виходять найкращі романи письменника: «Мисливці за скальпами», «Квартеронка», «Оцеола, вождь семінолів» тощо. Їх супроводжує бурхливий успіх.

Ставши успішним письменником, Рід одружився на дочці свого видавця – Елізабет Хайд. На той час йому було 33 роки, а його нареченій лише 15.

У 1865 році побачив світ його новий роман «Вершник без голови», який мав просто фантастичний успіх.

Після виходу цього твору Майн Рід з дружиною перебираються в Нью-Йорк. Там письменник пробує друкувати нові романи і видає журнал Onward Magazine, але його кар’єра поступово сходить нанівець.

Майн Рід із сім’єю вирішує повернутися в Англію, де купує будинок в Херефордширі. Письменник страждає від затяжної депресії. До того моменту його здоров’я, підірване бойовим пораненням, також починає давати збій. Згодом у Майн Ріда відмовляють ноги, і, після затяжної хвороби, він помирає в Лондоні 22 жовтня 1883 року.

         Завітайте до Тячівської бібліотеки-філії для дітей та ознайомтеся з найкращим твором автора «Вершник без голови»