Година пам`яті «Голодомор – біль серця всієї України” (Вишоватий),"Голодне лихоліття" (ЦДБ). Вшанування памяті (Угля)

Голодомор 1932-1933 років в Україні назавжди залишиться в пам’яті українців однією з найстрашніших сторінок нашого минулого. Ця сторінка сприймається суспільством передусім на емоційному рівні. Але в той же час Голодомор – це історичне явище, яке відбувалося у конкретний час, у конкретному місці і є наслідком дій конкретних осіб.
Жахливою подією в історії людської цивілізації постає голод 1931-1933 років.
Голод був спричиненою насильницькою суцільною колективізацією, горезвісними хлібозаготівлями, людиноненависницькою політикою розкуркулення, відвертим масовим терором тоталітарного режиму проти селян Україні.
До цих скорботних днів клубно-бібліотечні працівники с Вишоватий провели годину пам`яті «Голодомор – біль серця всієї України” » та оформлено тематичну поличку.


У бібліотеці-філії с.Угля до дня голодомору оформлена тематична поличка "В Україні память поколінь" та разом із місцевими жителями біля обеліску вшували память загиблих у роки голодомору "Запалимо свічку".


Найжорстокішим злочином комуністичного режиму проти українського народу був голодомор 1932—1933 рр. Ця спланована проти українського селянства акція мала ліквідувати основу української нації і національного відродження, зруйнувати незалежні господарства, унеможливити протистояння радянській владі. "Голод запланувала Москва для знищення українського селянства як національного бастіону. Українських селян знищили не тому, що вони були селянами, а тому, що вони були українцями", — писав американський професор Р. Конквест. 
У 1932—1933 рр. в Україні загинуло від 7 до 10 млн. осіб. Особливо болісно лихо відобразилося на дітях: у багатьох селах після голоду закривалися школи — їх більше нікому було відвідувати. Тим самим підривалася етнічна основа становлення української нації — село, знищувався прошарок, від якого залежали процвітання суспільства, здатність його до розвитку. Трагедію українського села Й. Сталін та його оточення сприймали як чергову перемогу комуністичної ідеї. 
Голодомор став найбільшою трагедією за всю історію українського народу. За масштабом, жорстокістю, цинізмом і організованістю з боку влади та наслідками для майбутніх поколінь він не має аналогів в історії людства. Демографічна катастрофа посіяла в душах мільйонів людей фізіологічне почуття страху, необоротно вплинула на генофонд нації. (Згідно з Указом Президента України, починаючи з 2000 р. у четверту суботу листопада в нашій державі щорічно відзначається День пам'яті жертв Голодомору і політичних репресій.)
До вшанування памяті загиблих у роки голодомору у дитячій бібліотеці оформлена тематична поличка "Голодне лихоліття" (ЦДБ)