"Ой, на Івана, ой, на Купала"

Працівниками культури Тячівської територіальної громади організовано свято «Ой на Івана, ой на Купала» на міському пляжі біля р. Тиса, де відбулися: розповідь про історію та традиції свята, вінкоплетіння та пускання вінків по воді, хоровод біля купальського вогнища.

Івана Купала – традиційне східнослов’янське свято, яке традиційно відзначають в ніч перед Івановим днем з 6 на 7 липня. Найколоритнішою традицією цього дня зберігається очищення за допомогою вогню і води – найдавнішої форми магічних дій.

Оскільки свято Івана Купала вирізняється різноманітними обрядами та ритуалами, які пов'язані з водою, зазвичай місце святкувань обирали близьким водойм. Всім селом збирались на березі річки чи озера та святкували до самого ранку.

Обов'язковим звичаєм були масові купання, оскільки вважалось, що саме на Івана Купала з річок та озер виходила усіляка нечисть і купатись було безпечно. Крім того, вважалось, що вода на Івана купала набуває цілющої та магічної сили і може зцілювати різноманітні хвороби.

Ще одним обов'язковим атрибутом свята Івана Купала є купальський вінок, який роблять з польових трав та квітів. Вважалось, що кожна рослинка, яку вплітали у вінок, надавала йому особливу магічну силу.
https://www.facebook.com/1901513306803447/posts/2946205842334183/