«Мовознавчий турнір»

«Мовознавчий турнір»

21 лютого відзначають Міжнародний день рідної мови.
21 лютого 1952 року в Бангладеш влада жорстоко придушила демонстрацію протесту проти урядової заборони на використання у країні бенгальської мови. Відтоді цей день став днем полеглих за рідну мову. У жовтні 1999 року з ініціативи ЮНЕСКО запроваджено Міжнародний день рідної мови. В Україні його відзначають із 2000 року.
У кожного народу є те, що виокремлює його з-поміж інших народів. Це мова народу. Для нас, українців, найдорожча наша українська мова. «Рідна мова дорога людині, як саме життя», - говорить народна мудрість. Без мови не може існувати народ, його культура. Любов до рідної мови, досконале володіння нею, піклування про її розвиток – святий обов’язок кожної людини.
                В цей день Тячівська районна бібліотека для дітей – зав. бібліотекою Вікторія Федина  та провідний бібліотекар Анна Сасин, завітали до бібліотеки-філії села Руське Поле – зав. бібліотекою Ірина Роман, щоб провести конкурсну гру «Мовознавчий турнір».  Де зібралися справжні українці, шанувальники мови, знавці рідного слова.
Присутні розділились на дві команди. Члени команди повинні були підібрати назву і пояснити, чому саме таку назву обрали. Назва мала бути пов’язана з рідною мовою. Перша команда мала назву «Українці», інша -  «Мовознавці».
Вони продемонстрували власні знання та вміння у восьми конкурсах гри: «Візитівка», «Розминка», «Словник ерудита», «Скажіть українською», «Одним словом», «Слово у слові», «Цікаве перетворення», «Чорний ящик». Обидві команди відповідали на запитання; правильно говорили українською мовою; замінювали словосполучення одним словом іншомовного походження; шукали слово, яке сховалось в слові; утворювали якомога більше слів, змінюючи лише одну букву слова; відповідали на завдання, що сховано в чорному ящику. Це дало змогу присутнім відчути себе частиною великого народу, який володіє  найбільшим скарбом – мовою.
За підсумками гри виграла з невеликим відривом команда «Мовознавці», що була нагороджена грамотою від Тячівської районної бібліотеки для дітей, а команда «Українці» отримала подяку за участь в грі. Також обидві команди отримали на згадку «Пам’ятку мовознавцю».