Великодній майстер клас вітражним розписом та мозаїчною викладкою

21 квітня 2021 року у дитячій бібліотеці Тячівської ТГ відбулося два великодні майстер класи з майстринею Марією Василівною Кронг, яка виконує свої роботи у стилі вітражного розпису та мозаїчної викладки.
На майстер клас мозаїчної викладки завітали учні 4 класу Тячівської ЗОШ І-ІІІ ст.#2 та вчителем Орто В.М.

На майстер клас вітражного розпису - учні 7В класу Тячівської ЗОШ І-ІІІ ст.#1 ім.В.Гренджі-Донського та педагогом-організатором Скринник М. Ф. 
Майстриня підготувала дітям заготовки.  Навчала різати велику мозаїку на малі куски, правильно накладати клей на заготовку і викладати кусочки мозаїки - це мозаїчна викладка великодньої писанки. 
Вітражний розпис набагато важчий і довший процес. На склі потрібно намалювати контури, які повинні засохнути 3 дні, далі заливається кольоровим лаком. Але потрібно заповнювати кожну ячейку з витримкою хоч 3 дні. Якщо не дотримуватися всіх правил, то кольори можуть вийти за свої контури. Готова робота ще повинна висохнути не менше 2 тижнів. Тому майстриня підготувала дітям намальовану контуром на склі писанку та наполовину заповнені ячейки.
Діти були зацікавлені та задоволені, адже кожен спробував різні стилі виконання.

Кронг Марія Василівна проживає в м.Тячів і за спеціальністю - художник.   Перші її роботи - оздоблення власного будинку:  вітражний розпис дверей, мозаїчний фартух на кухні.
Далі - більше: вдосконалювала свої вміння в Чехії - впродовж останніх двох років навчалася тонкощам роботи з мозаїчними матеріалами.  На виставці художника у Празі, який малює на склі  представляла  і свої роботи, піля якої було продано її роботи . Кілька її робіт знаходяться у Франції. У майбутньому пані Марія планує організувати виставку мозаїчних робіт у Празі.
Про своє хобі, яке є заробітком, розповідає із захопленням, хоч над кожною роботою потрібно працювати довгий час. Переглядаючи світлини її робіт пані Марія стверджує "Жодна світлина чи відео не передадуть краси мозаїчної роботи - треба побачити власними очима, вживу"