"СНІД - чума ХХІ століття"

 Щорічно 1 грудня відзначається Всесвітній день боротьби зі СНІДом. Цей день започатковано з метою підвищення обізнаності про епідемію СНІДу, викликаної поширенням ВІЛ-інфекції, а також, як день пам’яті жертв цього захворювання.

В  рамках Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом в Тячівській бібліотеці для дітей підготовлено для своїх читачів виставку-застереження "СНІД - чума ХХІ століття"

Що таке СНІД?

   СНІД - це дуже серйозне захворювання, яке викликається маленькою бактерією, вірусом. Коли ти здоровий, твій організм може боротися з хворобами подібно до того, як супермен бореться з поганими людьми. Навіть коли захворієш, організм перемагає бактерії, і ти поправляєшся. Але коли у людини СНІД, організм не в змозі захиститися від вірусів і бактерій. Ось чому люди з таким діагнозом дуже сильно хворіють.

Як передається СНІД?

   Можна заразитися СНІДом, коли біологічні рідини організму, змішуються з аналогами інфікованої людини. Оскільки він не передається повітряно-крапельним шляхом, нам не варто про це турбуватися. 

Чи можуть діти захворіти на СНІД?

   Дуже рідко . Якщо у мами було це захворювання, існує велика ймовірність передачі вірусу немовляті. У минулі часи діти з гемофілією - захворюванням крові - потребували переливанні крові і часто заражалися під час цієї процедури. У більшості випадків, СНІД - захворювання дорослих. 

Кожній дитині потрібно пам’ятати:

  • ніколи не грайся і навіть не торкайся шприців, які ти знайшов на вулиці;
  • якщо ти випадково вколовся, негайно повідом про це дорослим;
  • уникай усіляких контактів з чужою кров’ю. У разі, якщо це все-таки трапилось, добре промий шкіру стічною водою та негайно повідом дорослим;
  • слідкуй за тим, щоб медпрацівник, який тебе обслуговує, використовував гумові рукавички та одноразові шприци.
  • будь милосердним до хворих на СНІД і ВІЛ-інфікованих – здебільшого це не їхня провина.  

   Пам’ятайте, що ВІЛ/СНІД може загрожувати всім, але якщо людина дбає про своє здоров’я, веде здоровий спосіб життя, живе за законами моралі, має міцну сім’ю, ризик заразитися ВІЛ стає мінімальним.