5 червня - Всесвітній день навколишнього середовища (ЦДБ)

(Інформаційна довідка)


Сьогодні Всесвітній день охорони навколишнього середовища. Це свято було започатковане ООН і відзначається щорічно 5 червня. Його мета – привернути увагу людей до проблем довкілля, а також спонукати політиків та простих громадян в різних країнах вживати конкретних заходів щодо охорони довкілля, аби зростаюче навантаження на природні системи життєзабезпечення планети не сягнуло критичної точки.
Довкілля – це всі живі та неживі об’єкти, що природно існують на Землі або в деякій її частині. Земля, вода, повітря, флора і фауна – все це довкілля, на стан якого впливає маса чинників – від кинутого на землю недопалка, папірця, до величезних сміттєзвалищ і височезних труб промислових комплексів, що отруюють своїми викидами повітря мегаполісів; від убитого заради бивнів слона десь у Центральній Африці, до вирубаних декількох гектарів лісу у Закарпатті. Головну загрозу довкіллю становить людина – її байдужість, безкультур’я і безмежна жадібність.
Щорічне святкування дня довкілля допомагає привернути увагу суспільства до екологічних проблем і підкреслює гостру необхідність в зміні ставлення людини до природних ресурсів.