Рекомендаційний список літератури до дня друзів (ЦДБ)

Міжнародний день друзів – свято, відоме у всьому світі і присвячене друзям, близьким людям, які завжди підтримують і не залишать у біді.
Дружба завжди була великою цінністю у житті людини, адже відшукати по-справжньому вірного друга вважається удачею.
Історія створення Міжнародного дня друзів – невідома. Це міжнародне свято створене для того, щоб нагадати людству про важливість друзів, навчити цінувати вірність і опору, яку нам надають ці люди.
Про справжню дружбу ти можеш прочитати у книгах, завітавши до нашої книгозбірні.
Ось деякі з них:
«Малий мільярдер» Девіл Вольямс, «КМ-Букс»

Юний Джо Бульба має власний справжній гоночний автомобіль, двох алігаторів, всі комп’ютерні ігри світу і чек на два мільйони в якості подарунку на день народження – словом, усе, що годиться мати маленькому мільярдеру. Усе, крім друзів. І коли ти мусиш змагатися на автотреку сам із собою, твоя школа – найдорожча в країні! – викликає огиду, а однокласники з давніх аристократичних родів ставляться до тебе – сина нувориша, «туалетного короля» – з презирством, ти готовий на кардинальні кроки. Скажімо, попросити татка перевести тебе у звичайну безплатну школу, ходити до неї пішки і намагатися ніде не світити своє багатство.
Але старі звички не минають зовсім безслідно. Хоча Джо вдається майже одразу ж подружитися з однокласником Бобом, їхня дружба зазнає великих випробувань. А маленький мільйонер тим часом вчиться на власних і батькових помилках простим істинам: про послугу краще попросити, ніж платити за неї; коли ображають друга, ліпше битися поряд із ним, а не купувати добре ставлення кривдників до нього; чесні, хоч і гіркі слова набагато цінніші, ніж вдавана любов, а проста домашня запіканка значно смачніша, ніж коштовна ікра.
Ця кумедна яскрава книжка дуже весело і невимушено озвучує просту і важливу істину: найцінніше – дружбу – за гроші не купиш.
«Три товариші» Еріх Марія Ремарк (КСД, 2017)
Книга про любов та дружбу. Здавалось, така жахлива подія, як перша світова війна, подарувала головним героям справжню дружбу.
Роберт, Отто та Ґотфрід продовжують бути вірними один одному, попри втрачену молодість і муки примар минулого.
Щира історія про прийняття людей будь-якими і готовність пожертвувати всім заради того, щоб друзі були щасливі.
«Серця трьоx» Джек Лондон (Знання, 2015. пер. Микола Іванов)
Ще одна історія дружби на тлі неймовірниx пригод. Авантюри двоx далекиx родичей Генрі і Френсіса Моргана, мандри по невідомих земель, стрімкі погоні, чудові порятунки, пошуки скарбів і, авжеж, справжня чоловіча дружба, яку не може зіпсувати навіть любовний трикутник.
Ідеальна книжка для того, щоб затягнути підлітків у чарівний світ пригодницької літератури.
«Джордж і скарби Космосу» Стівен і Люсі Гокінг, «ВСЛ»

Справжній друг піде за тобою куди завгодно – навіть у відкритий космос, на невідому планету, де хтось чи щось лишає таємничі посилання землянам. Справжній друг підставить тобі надійде плече, міцну руку і свій супер-інтелект, буде тебе страхувати, поки ти мандруєш космічними манівцями, прикриє перед дорослими і зробить все можливе й неможливе, аби повернути тебе додому. Справжній друг ніколи тебе не покине – навіть якщо ти до нього не завжди був привітний.
Друга книга від Стівена Гокінга і його доньки – це історія про те, як дружба Джорджа й Енні пройшла випробовування розлукою і зміцніла, а до їхнього тандему додався третій товариш – плаксій і геній, і надійний друг Еммет. А ще ця книга багата на пригоди і цікавезні наукові факти, легко і доступно розказані відомими науковцями.
Серія про Гаррі Поттера. Джоан Ролінґ (А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, 2016)
Цим книжкам не звикати відкривати добірки і топ-списки. Окрім магії, пригод і боротьби добра зі злом, «Гаррі Поттер» залишається історією про справжню дружбу. Про те, що справжні друзі з тобою, коли ти – відомий улюбленець натовпу і коли ти – вигнанець, якому ніхто не довіряє. Про те, що справжня дружба це вміння слухати, довіряти і шукати компроміси. І нарешті, друзі – це ті, які готові ризикнути життям, кинути все, що мають, щоб допомогти зробити велику справу.